Proslava mature – Da li je škola postala mesto sa kojeg što pre treba pobeći?!

Zabrana proslave male mature u kafanama i restoranima predviđena je novim zakonom o osnovnom obrazovanju. Zakon je u skupštinskoj proceduri, ali nije usvojen jer se zbog predizborne kampanje ne zakazuju sednice parlamenta, tako da će morati da sačeka izbore i novi saziv.

Predlagači zakona bili su izričiti da se proslava male mature mora organizovati u školi. To što novi zakon još nije usvojen iskoristili su direktori osnovnih škola da i ove godine proslavu organizuju u restoranima.

Preuzeto sa: http://upravusi.rs/?vest=nastavnici-ce-dobijati-otkaze-za-laziranje-mature

Proslava male mature sadašnjih osmaka je sve češće pitanje koje se ovih dana „mota“ svuda oko nas. Odluka Ministarstva da uskoro zabrani proslavu male mature u lokalima, kafanama, restoranima, hotelima izazvala je burne reakcije. Dok je roditeljima, a verovatno i nastavnicima laknulo, jer više neće morati da brinu o bezbednosti svoje dece i učenika, učenici su se pobunili tvrdeći da „provod u nekom klubu ili kafani i školi nije isto“ (!) I u pravu su – nije isto. U raznim lokalima imaju „odrešene ruke“ i niko ih ne nadzire, a u školi nemaju toliku slobodu.

Iako Zakon još uvek nije stupio na snagu, iz Ministarstva je u sve škole, pa i našu, stigla Preporuka da se proslava male mature održi u školama. Osmaci su negodovali, a sedmaci su počeli da im pružaju „moralnu podršku“. Zaista ne vidim oko čega tolika pobuna. Jutros sam čak primetila da je na pojedinim mestima u školi osvanuo zalepljeni papir sa natpisom, citiram: „Išli smo u školi 8 godina, hoćemo „drugarsko“ u HOTELU“. Inače, prethodnih godina se u našoj opštini proslava mature i organizovala u hotelu, ali je svaka od ovih proslava uvek nosila izvesni „bezbednosni rizik“. Da se nešto desilo, svi bi krivili školu, jer nije „pazila na svoje učenike“. Međutim, škola je i dalje kriva, jer sada sprečava osmake da se „dobro zabave“.

 

Advertisements

8 thoughts on “Proslava mature – Da li je škola postala mesto sa kojeg što pre treba pobeći?!

  1. Irenice,ja ne bih imala nista protiv da se mala matura odrzi u skoli,ali u mojoj skoli to ne bi bilo izvodljivo.Jednostavno ne postoji prostor gde bi mogla takva proslava da se organizuje.Jedino u skolskom dvoristu,a to bi bilo glupo.

    • To je druga stvar i vaš razlog je opravdan. Ovaj članak je pre svega bio u vezi sa učenicima koji žele zabavu bez kontrole i bilo kakvog nadzora.

  2. Irenice, imas srece da ides u skolu u kojoj je moguce organizovati takvu, ili bolje reci bilo kakvu proslavu. Na zalost, vecina skola van gradova pa i u mnogim gradovima ne moze se pohvaliti pristojnim prostorom pa can ni fiskulturnom salom. Imam podosta godina, i oduvek se proslavljao zavrsetak osnovne skole. Jeste da se u poslednje vreme mali maturanti takimice sa velikim, ali mogle su se preduzeti manje drasticne mere.

    • Donekle se slažem sa Vama. Ni moja škola nema neku posebnu „dvoranu“, već smo proslavu pravili u holu. Nije stvar ni u samom mestu proslave, već i u slobodi koja se daje učenicima. Dovoljno je samo organizovati da nekoliko ljudi pazi na to ko šta radi na proslavi, pa se onda proslava može organizovati bilo gde.

  3. U mojoj skoli, djaci bi mogli da budu jedino u ucionici, jer ne postoji ni sala, ni dvorana a ni hol. Fizicko se izvodi u skolskom dvoristu u svim vremenskim prilikama. I razumem zasto su moji djaci osmaci razocarani. A verujem da se tako oseca vecina, naraocito djaci seoskih skola.

    • To zaista jeste komplikovano, ali, kao što rekoh, dovoljno je samo kontrolisati ponašanje učenika i nije problem da se matura organizuje u restoranu ili gde god. U mojoj školi je problem činjenica da osmaci ne žele bilo kakav nadzor ili kontrolu za vreme proslave, pa im zato smeta to što se ona organizuje u školi. Ni naša škola nije baš velika, ali ja mislim da može da bude OK za proslavu mature.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s