Okružno takmičenje iz srpskog jezika 2013. god. za učenike osnovnih škola – testovi i rešenja

Srpski jezik

Testovi i rešenja sa okružnog takmičenja iz srpskog jezika 2013. god. za učenike osnovnih škola:

Okružno iz srpskog 2013 – V

Okružno iz srpskog 2013 – VI

Okružno iz srpskog 2013 – VII

Okružno iz srpskog 2013 – VIII

Izvor: http://podruznicasabac.wordpress.com/

Za prolazak na republičko takmičenje potrebno je minimum 18 poena.

Republičko takmičenje održaće se 25. maja 2013. god. u Tršiću.

Advertisements

167 thoughts on “Okružno takmičenje iz srpskog jezika 2013. god. za učenike osnovnih škola – testovi i rešenja

 1. Сем историје језика,граматички део за седмаке је био ЛАК, лкаши и од општинског. Невероватно! 🙂 Погрешила бих само два питања!

   • Генерално,колико сам ја чула,седмаци(колико их је прошло) су одлично урадили. Ваљда је било и неких са 20 поена. Не верујем да ће њима спустити праг.

 2. Glagol ‘krčati’ je prelazan, a u kljucu pise da nije. Irenice, da nije ovo neka greska? :-/
  Inace, imala sam 16 poena, i ako je ovo greska, idem dalje (od 17 se prolazi). Dakle, spustili su rang prolaznosti?

  • Na republičko takmičenje prolazi se od 18 poena, osim ukoliko ne dođe do spuštanja praga prolaska. Glagol KRČATI je neprelazan, a glagol KRČITI je prelazan.

 3. Kako neprelazan? Mislim, nesto mora da krci. Izvini ako ti dosadjujem, ali fali mi taj 1 poen, posto ce najverovatnije biti spusten rang.

  • Ali to „nešto“ što krči je subjekat, a da bi glagol bio prelazan, uz njega mora stajati pravi objekat. Pošto uz glagol KRČATI ne može da stoji pravi objekat, onda je u pitanju neprelazni glagol.

 4. Irenice, u 15. pitanju sam napisao PRILOSKA ODREDBA,a u resenjima pise PRILOSKA ODREDBA ZA VREME i dobio sam tu 0 poena. Da li da se zalim,jer nije pisalo i putanu da se odredi PRECIZNO funkcija glagosle sintagme,nego samo da se odredi.Osmi razred.

  • Koliko ja znam, žalbe se podnose najkasnije pola sata nakon objave preliminarnih rezultata. Ja sam napisala PRILOŠKA ODREDBA ZA VREME, jer mi je tako bilo logičnije.

   • Pise na OS Dragan Lukic,da su zalbe sutra od 10 do 13 sati.Ja sam imao 14 poena i zalicu se za to da bih imao 15 poena i trece mesto.Oni su krivi sto nisu naveli PRECIZNO,ja sam znao da je priloska odredba za vreme,ali nisam bio siguran,pa sam samo stavio priloska odredba.Sta mislis,da li da se zalim>

  • I ja sam napisala priloska odredba, pa zbog toga imam 18 poena, inace bih bila prvo mesto sa 19. Nastavnica mi je rekla da nema nista od zalbe, jer oni postuju iskljucivo kljuc.

   • Evo ti dokaza da ni ključ ne poštuju: VI razred, 14. pitanje. U pitanju se traži 2.lice množine, a ispod mesta za odgovor stoji 2. lice jednine (zar baš niko ne pročita testove pre štampanja???) Kad je dete ukazalo na grešku, rekli su da pišu ko kako hoće, a priznaće se oba odgovora. I tako je i bilo (bar u Nišu), iako u ključu piše odgovor za 2.lice množine! Znači, ključ je samo izgovor za komisiju koja ne želi da razmišlja svojom glavom (jer možda tako uvredi sastavljače).
    Ili 19. pitanje gde se deci oduzima bod zbog tačke unutar navodnika (ključ kaže izvan), a Pravopis 2010. eksplicitno kaže (t. 188) da to nije pogrešno, a pogotovo je opravdano u primerima kakav je bio i na testu! Ali to je već pitanje za sastavljače testova i ključa, a do njih je običnim smrtnicima nemoguće dopreti jer ne odgovaraju na mail-ove. Nije li to zato što nemaju odgovor?

    • Jeste da je stariji post , ali ja se javljam jer vežbam preko ovog sajta za takmičenje. Ove godine je u ključu pisalo da se mora pisati crtica iza tvorbene osnove reči i korena (osmi razred) , a ja to nisam znao i nisam stavio crticu , ali su mi priznali , te sam imao 18 poena. A da nisu , imao bih 16. Nisu ispoštavali ključ , mada je to meni išlo u prilog,,,

 5. Kojih se sve godina odrzavalo okruzno takmicenje iz istorije za sesti razred? Da li mozes da stavis sve sto nadjes?

 6. Ah, da. U pravu si za taj glagol. 😀 Sad se samo nadam da ce spustiti rang prolaznosti. Koliko si ti imala poena? 😀

 7. Nema veze, imas ti dosta tih takmicenja. 😀 Bitno je ucestvovati! Reci mi, imas li fejs? Rado bih te dodala za prijatelja, naravno, ako nemas nista protiv. 😀

 8. Irena,
  Mozes li mi, molim te, reci gde mogu da pronadjem rezultate za celu Srbiju, a ne samo po okruzima (sedmi razred). I jos jedno pitanje: U nasem okrugu (Raski okrug) bila je jedna ucenica sa 19, jedna sa 18 i jedino ja sa 17. Imam li sanse da prodjem dalje? 😦 Moja nastavnica mi je rekla da ne brinem i da verovatno prolazim dalje, ali kako da ne brinem kada je test zaista bio prelak! Hvala unapred. 😀

  • Verovatno će prag biti spušten na 17 poena. Za sada čekamo obaveštenje i spisak učesnika republičkog takmičenja na sajtu Društva za srpski jezik. Nažalost, rezultati se mogu pogledati samo pojedinačno, po okruzima.

 9. Okruzno iz srpskog jezika za sedmi razred je lakse od opstinskog takmicenja ove godine, a posebno, i od opstinskog i od okruznog takmicenja prethodne godine. Irenice, ako budemo cekali na Drustvo za srpski jezik, verovatno cemo za promenu praga prolaznosti saznati nedelju dana pred takmicenje u Trsicu. Ti si nam jedina nada da se stvari ubrzaju. Pozdrav, hvala na velikoj pomoci i pozitivi koju siris. Ti si jedno divno cudo!

 10. NARODE, ZALBENA KOMISIJA JE UPUTILA ZAHTEV DRUSTVU O 15.ZADATKU IZ SRPSKOG JEZIKA ZA OSMI RAZRED.KO JE NAPISAO SAMO PRILOSKA ODREDBA VEROVATNO DOBIJA POEN KOJI MUJE PE PRETHODNO BIO ODUZET ZBOG KLJUCA U KOJEM PISE PRILOSKA ODREDBA ZA VREME.PRATITE SAJT DRUSTVA, VEROVATNO CE SVIMA KAO I MENI TAJ POEN BITI VRACEN. Irenice izvini sto pisem velikim slovima,samo sam zeleo da naglasim ovu bitnu informaciju.

   • A sta naprimer ako sam napisao: PRILOSKA ODREDBA ZA MESTO.. ili npr: NACIN.
    Da li ce mi se onda priznati taj poen?

    • Verovatno neće, pošto je onda u pitanju netačan odgovor. U slučajevima gde je napisano samo PRILOŠKA ODREDBA radi se o nepotpunom odgovoru i zbog toga ga i priznaju.

  • Gde to pise? Ne vidim nigde na drustvu. A bilo bi u redu da to urade jer je greska u njima,nisu napisali precizno. To je kao pravi i nepravi objekat. Ako neko moze da mi kaze gde je to,bila bih mu zahvalna 🙂

 11. u osmom razredu je bilo pitanje ‘za koji glas Savo Mrkalj nije imao slovo?’ i ja sam napisao J, a u kljucu pise Dž, a nastavnica mi je rekla da su oba odgovora tacna, ali mi nisu priznali i imam 17 poena.

 12. Ja sam napisao Dz,samo zato sto sam to naucio u Kletovoj gramatici,ali ne razumeme zasto Dz,.Sto kaze Irenica,moglo je i H.Ne znam za ostalo,ali danas posle 13 sati sve prituzbe su otisle u Drustvo,oni ce to razmatrati i dati konacu odluku o svemu.

  • Na sajtu OS “Dragan Lukic“, su objavljeni konacni rezultati. U mom slucaju se nista nije promenilo, tako da izgleda nisu u 15. zadatku priznavali ko je napisao samo priloska odredba.

  • У једној заводовој књизи о развоју писмености код Срба и околних народа, која се, узгред, употребљава у средњој школи или на факултету, пошто су преобимне информације за основну школу, стоји податак везан за ово. Наиме, Вук је 1836. вратио слово „Х“, које не може вратити ако претходно није постојало у Мркаљевој азбуци. А, што се тиче слова „Џ“, њега је усвојио из румунског језика. Опет, и ја сам написала „Х“ као одговор, јер сам у последњем тренутку променила, недостатак самопоуздања. Исто тако променила сам још пар одговора из горе наведеног разлога. Била сам прошле године у Тршићу и јако ми је криво што ове година нисам остварила пласман на републичко такмичење, али Боже мој, има времена и следеће године. Највише ме је обесхрабрило то што сам урадила тачно цео тест и на крају променила одговоре, тако да на крају имам само 15 поена, али добро. Исто тако, сматрам да није у реду што нису признавали само прилошку одредбу као одговор, јер је у ранијим тестовима само у загради стајало која је по врсти одредба, али океј. Морају да поштују кључ. Поздрав! http://forum.burek.com/index.php/topic,219042.0/imode.html *Ево са форума једног такође за Мркаљеву азбуку нешто, не могу наћи адекватнији одговор што се овога тиче на интернету.

   • Ti se neka moja „koleginica“? 🙂 I ja sam isto imala 15 poena, jer sam na tri mesta ispravila tačan odgovor. A prošle godine sam bila u Tršiću.
    Želim ti više sreće iduće godine. 🙂

    • Па, могло би се рећи.. И ја теби желим више среће наредне године, такође све похвале за блог, и надам се да ћеш и у средњој школи наставити да објављујеш новости везане за такмичење, као и да ћеш проширити блог са неким тестовима за средњу школу. 🙂 Занима ме да ли имаш диплому за треће место са тих 15 поена? Јеси ли се пласирала можда на неко републичко такмичење ове године?

     • Nisam dobila diplomu na okružnom iz srpskog. Idem na republičko iz knjižvenosti i engleskog. 🙂

    • О томе и јесте реч. Сава није имао слово „Џ“ у својој азбуци.

 13. Da, i ja sam napisala H. o.O Mislim da to moze da mi se prizna i da imam 17 poena. Irena, mozes li samo da mi kazes kako da im podnesem zalbu u vezi sa tim, dok ne bude prekasno? 🙂

 14. Jel ima negde na internetu Zavodov udžbenik iz istorije za 8.razred u PDF formatu ili kako već… Naručio bih ja već ali ne znam da li ću proći na republičko pa da ne bacam pare za džabe,jer nisam iz Beograda,tako da treba vremena da prođe da bi taj udžbenik stigao…
  Bojim se najviše zbog toga što će možda staviti neke slike ili karte kojih nema u mom udžbeniku(BIGZ).
  Hvala unapred….

  • Do sad nisam nigde videla bilo koji udžbenik u PDF formatu. Ja sam naručivala od neke knjižare iz Inđije. Meni je udžbenik stigao za 2-3 dana, ali brzina isporuke zavisi da li u trenutku porudžbine imaju udžbenik na lageru.

 15. Sedmi sam razred i imala sam 16 poena , da li ima nade da spuste na taj broj poena prag prolaznosti ? Kako je uradjen test po okruzima za sedmake , da li imas informaciju koliko je za sada ucenika koji su prosli na republicko ? Kolioko obicno ucenika puste i osmaka i sedmaka na republicko ?

 16. Irenice,sta ti mislis da li ce kriterijum za sedmi razred biti spusten?Znam da zavisi od generalnog plasmana,ali zanima me tvoje misljenje…:DDDD

 17. Да ли је ико у целој Србији имао пуних 20 поена на окружном, осми разред? 🙂

  • Ja sam iz škole otišla pre objave rezultata, tako da nisam čula kako su sedmaci uradili test, a na sajtu škole u kojoj se takmičenje održalo nisu objavljeni rezultati.

 18. Irenice,ima li kakve sanse da sedmacima spuste prag prolaznosti na 16,znam da ces odgovoriti da sve zavisi od generalnog plasmana ,ali koje je tvoje iskreno misljenje?Pretprosle godine je okruzno takmicenje bilo lakse od okruzno ove godine.Sta najvise utice na spustanje kriterijuma i otprilike na kolilko ce kriterijum biti spusten?:D

  • Zaista ne znam. Budući da je i prethodnih godina spuštan kriterijum, moguće je da će tako biti i ove godine. Na spuštanje kriterijuma najviše utiču generalni plasman i težina zadataka na okružnom. Čim nešto saznam, objaviću. 🙂

  • I ja se nadam da će spustiti sedmacima na 16 bodova , mada…ima dosta njih za sada koji prolaze …koliko sam uspela da vidim po okruzima , već ih ima oko 300 i sedmaka i osmaka , ako spuste kriterijum na 17 , tako da su male šanse za nas sa 16 bodova 😦 . Otprilike svake godine je bilo oko 250 takmičara ( i sedmaka i osmaka zajedno ) .

    • Nećeš verovati , pogrešila sam , jer sam podvukla zimu kao gradivnu imenicu i najviše kao pridev u superlativu !!! Za ostala dva boda se ne nerviram , jer sam puno razmišljala i nisam bila sigurna 😦 . Barem idem na republičko iz biologije , mada bih volela da idem i na srpski….

 19. Irenice,u zadatku za sedmi razred ima greska kod odredjivanja broja gl. oblika jeli tako?Molim te odgovori mi hitno mi je:D

   • Ako mislis na 17. zadatak.tu nema greske.Ja sam sedmi razred i to sam dobro uradila.Ako probas da menjas glagol doci po oblicima videces da odgovara samo 3. lice jednine. :DDD

   • Ne, nema gresaka, tu je zamka, nisam sigurna jer sam tu jedino pogresila, mada mislim da se radi o bezlicnoj recenici.

  • Verovatno sličan broj kao prošle godine. Mislim da je prošle godine bilo ukupno oko 250 učenika iz VII i VIII razreda zajedno.

  • I ja sam imala 16 , šta kaže tvoja nastavnica , da li ima šanse da se spusti na taj broj bodova , ja sam sedmakinja , a ti ? Moja nastavnica je optimista , misli da će spustiti na 16 , jer im je cilj da imaju dosta takmičara…..

     • Ja sam iz Novog Pazara,a odakle si ti,koliko je ucenika sedmaka za sad proslo ako bi spustili kriterijum na 16,kako je uradjen test u tvom okrugu?

     • I ja sam imala 16 bodova i nadam se da ce spustiti kriterijum.Iz Novog Sada,ali mislim da pre nece nego da hoce spustiti spustiti kriterijum,jer bi previse ucenika proslo na republicko.Nadajmo se da hoce!!! 🙂

     • Koliko ucenika iz tvog okruga ide dalje,Ana?Ja mislim da ima sanse i za nas sa 16 bodova,jer je 2011. spusten kriterijum na 16,nadajmo se najboljem:D

     • Nisam sigurna koliko njih za sada ide dalje na republicko,ja sam bila 15 na listi,a nisam prosla dalje.Koji si ti okrug i koliko ih je proslo iz tvog okruga?

     • Drage moje , ja sam Iz Zrenjanina , kod nas je bilo dvoje sedmaka sa 17 i ja sa 16 , znači samo nas troje je učestvovalo na okružnom . Koliko sam do sada gledala , ako spuste i sedmacima i osmacima na 16 , biće nas oko 300 , a mislim da oni uzimaju negde oko 250 đaka na republičkom . Ali , ako spuste svima na 17 , onda će ih biti oko 200 , tako da stvarno nemam ideju kako će odreagovati Društvo za srpski jezik . Moguće je da spuste na 16 ili samo sedmacima ili samo osmacima . Nadajmo se da će to biti sedmacima 🙂

     • Ja sam Raski okrug,kod nas je imalo jedno dete 19,jedno 18,jedno 17 i dvoje 16.Koliko ih za sad prolazi bez spustanja praga?

     • Prosle godine je bilo 170 osmaka,jeli moguce da ove godine bude toliko sedmaka, ako bi spustili na 16,Vesna?

    • Koliko sam gledala , ako spuste kriterijum na 17 i osmacima i sedmacima , biće oko 200 takmičara , mada nisam uspela da nađem rezultate za sve okruge , za najveće jesam . Ali , ako spuste na 16 , onda će nas biti previše , između 270 i 300 , ne znam tačno . Ovo čekanje ubija , biologiju sam prošla na republičko , a ova neizvesnost me ubija 😦 . Možemo samo da se nadamo da ćemo imati sreće , mada mislim da su šanse male 😦

  • Mislim da sam 5. ili 6. mesto, imala samo 49 poena. Ne znam kako su sedmaci uradili, ali mislim da nisu loši i da ih prolazi 5-6, otprilike.

  • Zaista ne znam. Postoje samo pojedinačni spiskovi okruga. Jedino što možeš je da pretražuješ sajtove škola u kojima su se okružna takmičenja održala.

  • Pa , tako je samo u Beogradu , Vojvodina je imala mnogo lošije rezultate , u nekim okruzima nema nijednog učenika koji je prošao na republičko 😦

  • Tako je u Beogradu , ali u Vojvodini u nekim okruzima nema nijednog đaka koji ide na republičko ili su se plasirali par njih…..Oni sa 20 bodova su retki , kao i sa 19….

   • Prosle godine je bilo losije uradjeno, pa su spustili kriterijum na 17, a ja sam tada imala 16 i nadala se. Sada sam 8. razred i plasirala sam se na republicko. Ne znam na osnovu cega Drustvo donosi odluku o spustanju praga. Videcemo sta ce uraditi. Evo proslogodisnjih rezultata za Beograd, pa uporedite sa ovogodisnjim.http://www.skola-pekic.edu.rs/dokumenta/2012/7.pdf

    • Velika je verovatnoća da se spusti prag na 17 bodova , za 16 je veoma mala ,skoro nikakva , toga sam svesna , Beograd je izuzetno dobro uradio !

 20. Irenice,po tvom mišljenju,kolike su šanse da prag prolaznosti bude spušten na 17 poena za VIII razred?
  I kada će više doneti tu odluku,nervira me čekanje.

  • Zaista ne znam, nisam gledala rezultate po okruzima. Ali, po mom mišljenju, velike su verovatnoće da prag bude spušten bar na 17 poena.

 21. Po mom misljenju, sedmacima ne bi trebalo spustiti na 16 poena, jer je test bio prelak, zaista! Medjutim, osmacima bi mogli. Nadajmo se najboljem. 🙂

 22. Irenice,ja sam sedmi rasred i prosla sam na republicko takmicenje iz knjizevnosti zanima me da li ce na testu biti i dela iz sestog i petog ili samo dela iz sedmog,a teorija i iz prethodnih razreda? Kako se ti spremas za olimpijadu?

 23. Ja sam sedmi razred, prosla sam na republicko iz srpskog. Stvarno je lako bilo, mnogo lakse od opstinskog. Ja sam na opstinskom imala 13 poena, ali su spustili kriterijum, pa sam prosla dalje, a na gradskom sam imala 18 bodova!

  • Ja sam slično prošao. Na opštinskom sam imao 14, a na gradskom svih 20!
   Svaka čast, inače. Kako se ti pripremas za republičko?

   • Ja sam imala samo 16 bodova na okruznom 😦 ,na opstinskom sam imala 13.Sta mislite da li ce spustiti kriterijum na 16 bodova za sedmi razred?

 24. Da li ce konacna odluka o tome da li ce doci do spustanja praga biti objavljena ove nedelje ili sledece? Jako sam nestrpljiva!

 25. Irenice, na kom sajtu se moze naci spisak ucenika koji ce ici na republicko takmicenje? Inace, ja sam osmak iz juznobackog okruga, i osvojio sam 16 bodova. Slovo H je i kod mene sporno. Ako bi to priznali kao tacan odgovor, mogao bih imati 17 bodova. Ovako mogu samo da se nadam da ce prag za OSMAKE biti spusten na 16 bodova. Inace, niko od osmaka u mom okrugu nije osvojio maksimum bodova. Najveci broj bodova u Novom Sadu je bio 18 bodova. Hvala unapred.

 26. Uopste nisu spustili prag prolaznosti. O.o Za sedmake me ne cudi, ali za osmake je trebalo da spuste na 17 poena. Jer, malo njih je osvojilo 20 poena. Al’ dobro.

 27. Na sajtu drustva za srpski jezik objavljeno je da je prag prolaznosti 18 bodova za sve osnovne i srednje skole.To znaci da nece doci do spustanja praga…

   • 16.05.2013. | Обавештавамо вас да је Управа Друштва после детаљне анализе свих резултата на окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе донела одлуку да праг пролазности за Републичко такмичење из српског језика и језичке културе 2013. за седми и осми разред основних школа, као и први и други разред средњих школа буде 18 поена, а за ученике трећег и четвртог разреда средњих школа 17 поена.

 28. Ovo je verovatno najgluplje pitanje so sada…ali……da li je tezina testa na Republickom takmicenju povezana sa brojem ucesnika???..Gledala sam i videla da je sedmaka proslo oko 100 a osmaka nesto manje,cini mi se 80-ak.

  • Pitanje je vrlo interesantno, ali mislim da se testovi za republičko pripremaju unapred. Verovatno je stvar u pripremi učenika, pošto osmaci generalno lošije prođu.

 29. Tacnije…proslo je 105 sedmaka i 74 osmaka…Tako je bar okaceno na sajtu Drustva za srpski jezik i knjizevnost Srbije.. Imam jos jednu nedoumicu …na sajtu Drustva za srpski sto se tice polaska na Republicko iz Beograda kazu da je prevoz obezbedjen ..ali pominju da je obezbedjen i za subotu i za nedelju(i za 25.maj i za 26.maj) to mi nikako nije jasno jer mi je nastavnica rekla da Republicko traje samo jedan dan..???!!!

 30. Da li postoji mogusnot da se prag prolaznosti sa opstisnkog na okruzno spusti sa 16 na 14 ? Niko od sedmaka u mojoj skoli nije imao vise od 14,pa zato pitam.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s